Oss en de Maashorst met kinderen
Oss
Mireille Steegmans
Oss
11/01/2022
8 min

Tips Oss en de Maashorst met kinderen

11/01/2022
8 min

Op zoek naar leuke uitjes met je kinderen in de omgeving van Oss en de De Maashorst? Een middagje weg, een hele dag erop uit? Of gewoon even een uurtje actief zijn met je kinderen? Wij zijn als echte Brabanders trots op onze regio en we willen je dus graag inspireren om onze omgeving te bezoeken. Daarom delen we onze persoonlijke tips, want onze gemeente Oss en de omgeving rondom de Maas is het ontdekken meer dan waard! We staan zelf in 10 minuten midden in natuurgebied De Maashorst en dat is echt een pareltje om te ontdekken in Brabant met kinderen. Je kunt met gemak twee weken volplannen in onze omgeving en dan ben je nog niet uitgekeken. Dat beloven wij je!

Leuke natuurspeeltuinen alert!

Aan de rand van onze woonplaats Oss ligt het prachtige natuurgebieden de Maashorst en Herperduin. De Maashorst is het grootste natuurgebied van Brabant en bij veel mensen eigenlijk minder bekend dan bijvoorbeeld de Loonse- en Drunense Duinen. Onze wild ones zijn het liefst de hele dag buiten. Als er maar een spriet zon schijnt dan worden er direct plannen gemaakt om naar de speeltuin te gaan. En dan zijn de natuurspeeltuinen in de omgeving favoriet. We pakken regelmatig onze bakfiets om een stuk te gaan fietsen, zodat er gespeeld kan worden. En deze plekjes kunnen we alvast tippen in onze eigen regio, zelf getest en approved! De Maashorst en haar omgeving is fantastisch en we zijn ontzettend blij met zoveel mooie natuur vlak bij huis.

Natuurspeeltuinen Maashorst en Oss met kind

Huur een kajak, kano of sloep

So much fun en we hebben het tot nu toe gewoon nog niet gedaan: een kajak huren met onze 8-jarige. Peddelen maar! Bij de Lithse Ham zijn eindeloos veel mogelijkheden voor zwemfans, actievelingen en mensen die willen relaxen. Watersportverhuur de Lithse Ham verhuurt kajaks, Canadese kano's en sloepen. Voor ieder wat wils dus! Je kunt met kinderen samen in een Canadese kano het water op gaan, maar wij zijn verkocht als we de stoere kajaks zien. Voor € 5,00 per uur ben je onder de pannen.

Kano of kajak huren in Brabant

Fietsen met je kids naar vestingsstad Ravenstein

Ravenstein wordt wel de parel van Brabant genoemd. Dat matcht voor mij (Mireille) niet helemaal, want ik weet niet beter dan dat ik geboren en getogen ben in de parel van Brabant: het dorpje Heeze (bij Eindhoven). Anyway. Ravenstein is een bezoek met je gezin meer dan waard. Dit leuke vestingstadje is ontzettend leuk om doorheen te slenteren met je kinderen. Loop over de wallen, klim op de kanonnen en kijk of jij de molen kunt vinden!

Fietsen in de Maashorst met kinderen

Avontuurlijk Klimbos Herperduin in Herpen

Herpen is één van de fantastische dorpen rondom de stad Oss waar wij heel graag komen. De natuur is er prachtig, dus een aanrader om doorheen te fietsen. En voor kinderen is een fietstocht perfect te combineren met Herperduin en een lekkere pannenkoek onderweg. Sinds Klimbos Herperduin een feit is, komen wij hier met regelmaat. Liefst niet in het weekend, want dan kan het er erg druk zijn!

Klimbos Herperduin bij Oss met kinderen

Uitkijktoren Herperduin met kinderen

Klimbos Herperduin werd uitgebreid met een uitkijktoren op de zandverstuiving van Herperduin. Het resultaaat is een  25 meter hoge klimtoren met uitzicht over het gebied. Een ware aanwinst en super om te combineren met een speelpartijtje bij de grote Docus de Das en de nabij gelegen kleinere speeltuintjes.

Uitkijktoren Herperduin met kinderen

De Tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern zijn het grootste inspiratiepark van Nederland. Je vindt er 200+ inspiratietuinen met duizenden vaste planten waaraan meer dan 40 hoveniers een bijdrage leveren. We weten eigenlijk niet zo goed wat we kunnen verwachten en of de Tuinen van Appeltern geschikt zijn met kinderen. Maar één manier om daar achter te komen… op naar de tuinen van Appeltern met het pondje vanuit Oss! Ga je mee?

Tuinen van Appeltern met een peuter

Leuke (natuur)speeltuinen

In de omgeving van Oss en in en rondom de Maashorst zijn ontzettend veel leuke speeltuinen te vinden. Als je aan het fietsen bent in de omgeving, dan kom je al snel verschillende speeltuinen tegen, waarvan de meeste natuurspeeltuinen zijn. En voor de andere speeltuinen geldt dat ze een knipoog naar de natuur  zijn, zoals bijvoorbeeld de speeltuin in nieuwbouwwijk De Piekenhoef. Deze nieuwbouwwijk ligt aan de rand van Oss, Berghem en Herperduin en de speeltuin is een perfecte tussenstop onderweg naar het Docus de Das avonturenpad in Schaijk.

Piekenhoef speeltuin

Docus de Das avonturenpad

De volgende tussenstop en route naar ons lunchadresje is het Docus de Das avonturenpad in Schaijk. Ter hoogte van de Udensedreef 14 in Schaijk, tegenover de ingang van de camping is de start van het avonturenpad dat ongeveer 1,5 kilometer lang is. Het is eigenlijk een speelbos met een spannend verhaal en een halfverharde weg waar kinderen wat leren over de natuur en tegelijkertijd kunnen spelen. Het bos is betoverd door een heks die haar verandersoep in het meer midden in het bos heeft laten vallen. Daardoor denken alle vriendjes van Docus de Das dat ze iemand anders zijn. Haal voordat je begint met het avonturenpad een plattegrond en kaart met opdrachten, dat maakt het nog spannender. Vooral voor oudere kinderen. Neem een emmertje mee en een schepje en trek oude kleding aan of in ieder geval iets wat lekker vies mag worden.

Docus de Das avonturenpad

Openluchttheater Hoessenbosch

Wil je een stukje wandelen in het bos en even relaxen in één van onze favoriete natuurspeeltuinen? Dan moet je richting Openluchttheater Hoessenbosch. Onderweg naar het theater ligt een prachtige natuurspeeltuin waar kinderen o.a. kunnen kliederen met water, balanceren op de touwen, hutten kunnen bouwen en kunnen ‘boomstronkhoppen’.

Tip voor de ouders: neem een lekker kleedje mee en ga hier in de zon liggen. Het is hier meestal erg rustig dus je kunt lekker genieten van de rust en de natuur terwijl de kinderen kunnen spelen. Het gebied is omringd met boomstammen voor de veiligheid van de kids

Natuurspeeltuin Maashorst

Overnachten bij Het Voorhuis in Herpen

Een fijne en kindvriendelijke plek om te overnachten in de Maashorst? Die hebben we hier wel ja! Ik tip het Voorhuis graag. We verbleven bij het Voorhuis in Herpen en zijn er zelf zo enthousiast dat we zeker nog eens terug willen gaan. Een enorme tuin, wandelen met de pony's, mooie natuur en zonsondergangen, allemaal een eigen slaapkamer plus een disco douche. Wat wens je nog meer?

Kindvriendelijk natuurhuisje in Brabant

Uit eten in de Maashorst: Limited Edition Tapas bij Gossimijne

Verrast in eigen stad, op exact 350 meter van onze voordeur ligt restaurant Gossimijne. We genieten hier graag van de Limited tapas proeverij met ons gezin. Lekkere gerechten die snel op tafel staan en  perfecte porties. Tel hier de Gossi Kids Unlimited -de tapaskaart voor kinderen- bij op en je hebt een perfect avondje uit eten te pakken. Denk aan gerechten als een Gossie fries chicken, groentelasagne, Gossi lachebekkies en kaaskroketjes. Je bestelt hier een kan ranja bij voor € 2,50 en aan het eind van de avond krijgen kinderen een Gossi Bolle Buik t-shirt mee naar huis. Erg leuk concept!

Kindvriendelijk restaurant Oss

Uit eten in de Maashorst: lunchen bij Clemens

Iedereen die ons kent, weet dat we van lekker en toch gezond eten houden. Dat geldt voor onze kinderen gelukkig net zo dus wij kiezen altijd met zorg een restaurant, terras, café of lunchroom om te gaan eten. Liefst niet de standaard gerechten, maar net even wat anders. En dan zit je goed bij Clemens na een wandeling door het bos wat er tegenover ligt. Dit is niet bij uitstek een kidsproof restaurant, verwacht geen speeltuintjes en speelhoekjes. Reken op goed en eerlijk eten en een fijne sfeer!

Lunchen in Oss met gezin

Bierbrouwerij Oijen

Het is tijd om te gaan lunchen! Als jullie nog wat energie over hebben, dan is het een optie om onderweg nog even af te stappen bij Restaurant Herperduin. Hier zit ook een speelveld met speeltuin bij voor de kinderen en het ligt mooi op de route naar ons favoriete lunchadres: Bierbrouwerij Oijen. Wij vinden het verhaal van de Bierbrouwerij op zich al geweldig. In 1989 startte PietKees samen met zijn vrouw Carlette een kleine Speciaalbierbrouwerij en dat was in die tijd best uniek. Er waren in heel Nederland toen maar ongeveer 10 Speciaalbierbrouwerijen. Met de ingrediënten uit de streek en zonder geur-, kleur,- en smaakstoffen worden de bieren hier geproduceerd. Inmiddels is de knusse brouwerij uitgegroeid tot een begrip in de omgeving. Wil je met je gezin lekker genieten van het mooie weer, kinderen spelen en papa en mama lekker op het terras met een speciaalbiertje, wijntje en een lekkere lunch. Dan moet je bij Bierbrouwerij Oijen zijn! Vraag trouwens even naar de spelletjes hier, want die hebben ze ook. Aan de kinderen is hier ook echt gedacht 🙂

Bierbrouwerij Oijen

Nog meer leuke adresjes om te eten

  • Pan en Zo
  • De Boshut Schaijk
  • Familierestaurant Charlie

Lunch Bierbrouwerij Oijen

Zoek je meer uitjes voor Oss en omgeving? Ik heb ook nog een aantal leuke fietsroutes rondom Oss voor je verzameld en tips voor speeltuinen en terrassen waaronder Klimbos Herperduin