Chiang Rai met kinderen
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
05/09/2018
5 min

Zwanger naar het ziekenhuis in Thailand, hoe is de kwaliteit?

05/09/2018
5 min

Voor iedereen die zich bij het lezen van deze titel zorgen begint te maken over zwangere ik: niet nodig! Aanstaande vader, moeder en kind maken het allemaal uitstekend. Toch was er wel een reden voor het bezoekje aan het ziekenhuis in Chiang Rai vanochtend. Ik heb al sinds de aankomst hier last van verkoudheid en keelpijn. Met de voorhoofdsholteontsteking in China vorig jaar nog vers in het geheugen lijkt het slim om toch even actie te gaan ondernemen, omdat het gisterenavond ineens toch echt niet meer gaat. Ik heb ontzettend veel last van mijn ogen, hoesten, keelpijn. Ach, vroeg naar bed. De aanstaande papa vermaakt zich wel op de suite en morgen gezond weer op. Maar dat zat er even niet in… Na een hele nacht spoken met z’n tweeën – ik bedoel dan mijzelf en Topolino in mijn buik – ben ik blij dat de wekker om 8.00 uur gaat. Met moeite krijg ik mijn rechteroog open, dat er van buitenaf al niet heel flex uitziet, maar waarvan de kleur verre van normaal is als hij eenmaal open is. Details laat ik maar even achterwege.

Naar het ziekenhuis in Chiang Rai

Na een ontbijt op onze suite is het tijd om zo snel mogelijk richting een dokter te gaan en dat wordt uiteindelijk het Overbrook Hospital dat nog geen 500 meter van ons hotel – The Riverie by Katathani SHA Extra Plus – blijkt te liggen. Goed gekozen dit hotel en niet alleen vanwege de ligging hoor! De taxi zet ons voor de deur af en na het melden bij de information desk met mijn Gucci-diva-bril op zit ik in de molen om het hele ziekenhuis door te gaan met mijn polsbandje al om. Dat geeft de burger moed, ik hoop niet dat ze me hier willen houden!

Oooh you pregnant, how old?

Een stortvloet aan vragen in het ziekenhuis: How many days you have this already? You have fever? Are you allergic to anything? Oooh you pregnant, how old?! Iedereen is enorm behulpzaam en door onze paar woorden Thai beginnen ze al te glimlachen. You speak Thai? Euh, no sorry… Wat opvalt is dat we overal redelijk snel doorheen fietsen, het is hier goed geregeld. Of komt het door de diva-zonnebril? Waarschijnlijk komt het omdat ik zwanger ben. Eerst naar de oogarts, checken of mijn zicht in orde is en wat er aan de hand is. Daarna door naar de KNO-arts en kinderafdeling. Omdat communiceren lastig is, is het gewoon maar afwachten en vertrouwen op de kennis en kunde van iedereen. Alle artsen spreken wel gewoon Engels, dus dat gaat vlot!

Uiteindelijk zijn we alles bij elkaar een uurtje of 1,5 onderweg, maar dan is ook meteen alles gecheckt en sturen ze me weg met de mededeling dat als de oogontsteking binnen 1 week niet over is, ik alsnog in Bangkok naar het ziekenhuis moet gaan. Alles zal weer 100% genezen en geen blijvende schade aan de ogen. Ik krijg ontstekingsremmers voor keel en neus en nog druppels/tranen voor mijn ogen. Opgeteld met de hoestdrank die ik al heb en de strepsils moet het daarmee wel goed komen de komende dagen! Vanwege mijn zwangerschap zijn ze erg voorzichtig met medicijnen, gelukkig maar! Wel beetje jammer dat een oogontsteking super besmettelijk is, dus de kans is vrij groot dat mijn andere oog ook nog aan de beurt komt. En Gijs ook met een beetje pech…alert zijn dus! Geen gevaar voor de baby in ieder geval.

Sublieme service

Dan wordt het Dusit Island Resort Chiang Rai weer gebeld en worden we keurig netjes weer opgehaald. Wat een verademing als die druppels in mijn oog gaan! Van de tabletten is al gezegd dat ze slaapverwekkend zijn en dat is te merken. Ik ben na het eten snel knock-out. Als ik weer wakker word, begint Topolino ook weer enthousiast te schoppen. Hij/zijn is er ook weer, die was even stil de afgelopen dag. Erg prettig om die activiteit weer in mijn buik te voelen.

Plannen voor de komende dagen

Inmiddels gaat het heel snel beter en ’s avonds gaan we zelfs weer even samen de stad in om een chauffeur te regelen voor morgen en om heerlijk te eten bij ‘Cabbages and Condoms Restaurant’. Zoals ik van tevoren al had uitgezocht, is de medische zorg in Thailand perfect, de rekening moet direct contact voldaan worden, maar valt enorm mee als je ziet waar we allemaal geweest zijn. Voor die prijs mag je de specialist in Nederland nog niet eens aankijken! Anyway, gaat de goede kant uit. Wij laten ons niet zomaar uit het veld slaan en vervolgen onze weg. Morgen gaan we samen met guide & driver Tom (echte naam Sakkawan Sommuang) via de lokale tribes en de Golden Triangle naar Chiang Sean. Tom stamt zelf af van de ‘Karen-tribe’. We zullen dus ook de longnecks gaan zien morgen. We reizen comfortabel is de 4×4 van Tom en kunnen het tempo zelf bepalen, dus dat gaat helemaal goed komen.

Naar het ziekenhuis in Thailand

Veel ouders durven niet op vakantie te gaan naar Thailand met kinderen, omdat ze denken dat de medische voorzieningen slechter zijn dan in Nederland. Niets is minder waar. Uit eigen ervaring weten wij dat de ziekenhuizen prima zijn en de voorzieningen, medische kennis en service zijn ook perfect in Thailand. Doktoren spreken over het algemeen goed Engels. Als buitenlander en zeker als het om een kind gaat, zul je worden doorverwezen naar het beste ziekenhuis in de buurt. Vaak loopt er iemand met je mee naar de juiste afdelingen. Wij kennen verhalen van vrienden met knokkelkoorts en decompressieziekte die in het ziekenhuis hebben gelegen en die alleen maar positief zijn. Het kiezen van een eigen kamer, eten en vriendelijk personeel. Persoonlijk lig ik liever in Thailand in het ziekenhuis dan in Nederland.

Zwanger naar Thailand

Ook als je zwanger bent, kun je prima naar Thailand gaan. De medische voorzieningen zijn goed en het eten is prima. Bestel niet te pittig eten, dat moet je er wel altijd duidelijk bij zeggen. Als je nog niet ziet dat je zwanger bent, wijs je naar je buik en zeg je baby. Ik ben geen Thai tegengekomen die dit niet snapte. Zelfs de Thai die geen woord Engels spreekt, snapt dat. Ik ben zelf tijdens mijn zwangerschap ook in een Thais ziekenhuis geweest. Je krijgt voorrang, ook al is het niet zwangerschap gerelateerd en ze lichten je ontzettend goed voor. Als ik het zelf had gewild, hadden ze zelfs nog een extra echo gedaan voor mijn eigen geruststelling.

Apotheken voor medicijnen

In de grote steden en toeristische gebieden vindt je veel apotheken. In de kleinere plaatsen is dat wat lastiger, maar voor ouders die reizen met kinderen – en dan vooral met jonge kinderen – adviseren we niet te veel van de gebaande paden te gaan. Kinderen kunnen van het ene op het andere moment ziek worden en het is onverantwoord om te ver van medische hulp te zitten. Kinderen drogen immers snel uit als het warm weer is. Stel je voor dat je een boottocht maakt met overnachting en je kind wordt zeeziek. De boottocht is dan voor niemand een leuke herinnering. Ben slim en wacht tot je kind wat ouder is, een richtlijn is ongeveer 6 jaar.

De medische voorzieningen zijn in Thailand perfect voor buitenlanders. Toen ik zwanger was en naar Thailand vonden veel mensen dit best wel onverantwoord. Toen ik ook nog vertelde dat ik liever in Thailand zou willen bevallen dan in Nederland werd ik lichtelijk voor gek verklaard. Maar ik meen het echt: als toerist in Thailand zijn de medisch voorzieningen en ziekenhuizen in de grote steden absoluut perfect.