Winter in Franse Alpen met kinderen
Frankrijk
Mireille Steegmans
Frankrijk
12/31/2022
4 min

5 tips voor gezinnen in de besneeuwde Franse Alpen

12/31/2022
4 min

De bossen van La Plagne in de Franse Alpen zijn de longen van het gebied. Buiten het feit dat de lucht er heel zuurstofrijk en puur is kennen ze ook een uitzonderlijke rijkdom aan dieren en planten. In totaal bestaat niet minder dan 7.000 hectare (vergelijkbaar met 7.000 voetbalvelden) in La Plagne uit bos. Mooi om te verkennen met de hele familie en meer te leren over de bijzondere ecosystemen die je er vindt, maar natuurlijk wel op een coole manier. Daarom vijf toffe tips om met de familie het bos in de winter te verkennen, ga op pad in de Franse Alpen met kinderen!

Wintersport Franse Alpen met kids

Franse Alpen met kinderen, ontdek La Plagne

La Plagne is een groot wintersportgebied in de Tarentaise Vallei in het departement Savoie en maakt deel uit van het Paradiski wintersportgebied. Het bestaat uit 11 verschillende dorpen. In de winter kun je met de ski-Eurostar trein (voorheen Thalys) vanuit verschillende plaatsen in Nederland rechtstreeks naar Aime-La-Plagne reizen in Frankrijk.

Zoek dierensporen in de sneeuw

In het gebied La Cembraie de La Plagne zijn verschillende dierensporen te ontdekken. Er leven namelijk vossen, eekhoorns, hermelijnen, hazen en korhoenders in dit bos. Je gaat samen met gidsen Philippe of Daniel van ADMontagnes op pad zodat je zeker weet dat je de flora en fauna niet verstoort. Het gebied is normaal gesproken onbegaanbaar maar doordat je snowshoes onderbindt ploeg je makkelijk door de diepe sneeuw heen. Spannend!

Vos in de sneeuw

Bouw je eigen iglo

Samen met gids Guillaume van GB Montagne ga je aan de slag met het bouwen van een iglo. Een hele echte waar je dus ook in kunt wonen en slapen. Ondertussen vertelt Guillaume over de verschillende soorten sneeuw en hoe je woont in de iglo.

In de zomer boek je bij GB Montagne een of twee dagen survival technieken in de bergen. Erg tof met kinderen en ze bieden een gereduceerd tarief aan voor kinderen tot 14 jaar. Je gaat tijdens een avontuurlijke dag als team op pad en navigeert met je kaart en radio naar verschillende punten terwijl je ondertussen van het landschap geniet. Je leert om veilig vuur te maken, het gebruik van de vuursteen zal geen geheimen meer voor je hebben en je leert een schuilplaats te maken. Natuurlijk kunnen kinderen een marshmallow roosteren.

Iglo maken in de Franse Alpen

Opwarmen bij het haardvuurtje in de Franse Alpen

Heb je echt trek gekregen na al die buitenlucht? Tussen de bossen op een bergflank ligt Chalet du Plan Bois. Hier serveert Isabelle Gentil heerlijke gerechten met lokale producten en je kunt er lekker opwarmen bij een haardvuurtje met pantoffeltjes aan. Wat een heerlijk avontuur en wat een fijn adres is dit!

Opwarmen bij de open haard

Caniraquettes, met een huskymaatje de bergen in

Deze activiteit start midden in het bos van Les Coches waar de 10 vrolijke sledehonden van de Outdoorspecialist Evolution 2 je begroeten. Hier maak je eerst kennis met jouw huskyvriend voor de komende uren. Herkenbaar? Kids die na twee meter lopen al zóóó moe zijn? Tijdens de prachtige wandeling met de husky vliegt de tijd voorbij. Samen vorm je een team en de hond zorgt ervoor dat je met gemak tegen de berg opwandelt. Halverwege de wandeling -die een uur duurt- houdt je een pauze op een prachtige plek in de bossen voor een warme choco. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

In het voorjaar hebben wij een husky wandeling in Zuid-Frankrijk gemaakt met ons gezin. We schreven er een uitgebreid blog over inclusief handige tips voor husky wandelen in Frankrijk met kinderen.

Husky wandelen Franse Alpen

Husky wandeling met kinderen

Maak contact met bomen tijdens sophroski

Sophro betekent ademhalen in het Frans. Tijdens sophroski begeleidt gids Karine van Evolution 2 je bij een diepe ademhaling en verbinding met de natuur. Bomen hebben een krachtige en helende energie en verlagen bewezen stress en verbeteren de gezondheid. Juist doordat onze kinderen steeds minder in contact staan met de natuur is het bosbaden een ludieke manier om die belangrijke verbinding opnieuw te maken.

Sophroski Franse Alpen

Bonustip: huur wintersportspullen voor de kids!

Gemiddeld zeulen ouders van jonge kinderen zo’n 15 kg aan spullen mee naar de wintersport. Elk jaar is het weer een puzzel om alles bij elkaar te vinden. En eenmaal gevonden blijkt ’t meestal niet meer te passen. In Monchavin Les Coches in La Plagne hebben ze daar nu de ideale oplossing voor. Alles wat je nodig hebt gedurende de week huur je gewoon bij Yapu-k & Co. Van een heel wintersportpakket tot skikleding, speelgoed en kinderbedjes en -badjes. Voordelen? Goedkoper, meer plek in de auto én ecologisch verantwoord.

We schreven nog veel meer leuke verhalen over Frankrijk met kinderen, voornamelijk in de zomerperiode. Van genieten aan de Opaalkust tot leuke Franse steden met kinderen die verder gaan dan alleen Parijs ;-). En wat dacht je van de onbekende Auvergne of roadtrippen langs de Franse Atlantische Kust?

La Cembraie de La Plagne in de winter