Gezinsvakantie in Ardennen Frankrijk

Franse Ardennen, avontuur voor gezinnen op alle vlakken

Franse Ardennen met kinderen, vlakbij huis en toch zo anders

De Franse Ardennen zijn met kinderen een hele mooie bestemming. Als je tenminste houdt van van fietsen in de natuur en varen over meren en rivieren. In de zomerperiode zijn er bovendien ook nog veel leuke evenementen waarvan er een aantal zeker voor gezinnen aan te raden zijn. Op slechts 4 uur rijden vanaf Amsterdam stap je vanuit de auto midden in het groene heuvelachtige hart van de Franse Ardennen. Ooit was dit gebied ‘off the beaten track’ maar tegenwoordig is het bereikbaarder dan ooit, hetgeen de Franse Ardennen tot een geschikte bestemming voor een “dichtbij-vakantie” maakt. Treedt er in de voetsporen van ridders tijdens het jaarlijkse middeleeuwse festival bij het Fort van Sedan, ga in een kajak de strijd aan met het water van de Maas, toer rond in een iconische Citroën 2CV en proef een van de vele lokaal gebrouwen bieren tijdens het Arden bierfeest. De streek grossiert in variatie en avontuur en dankzij haar dichtbeboste heuvels kun je een verblijf hier met recht een dichtbij-vakantie in een andere wereld noemen. 


Fietsparadijs voor gezinnen

De regio is een fietsbestemming bij uitstek waar talloze routes en duizenden kilometers aan fietspaden doorheen lopen. Het nieuwste fietspad in de regio is het Trans-Ardennes fietspad dat tot een van de mooiste van Frankrijk gerekend wordt. Het 121 kilometer lange pad start in Givet tot en met Remilly-Aillicourt. De route is ook geschikt voor wandelaars, skaters of ruiters.


Lokale producten, lekker eten en drinken

Voor gezinnen die wel te porren zijn voor lekker eten en drinken is er de ‘Cercle des restaurateurs Ardennais’. Een culinaire samenwerking van dertien restaurants tussen Rethel naar La Pointe die alleen maar met kwaliteitsproducten werken. Dit zijn bijvoorbeeld typische streekproducten zoals bieren, worsten en fruitsappen en die kunnen geproefd en gekocht worden bij de boetiek ‘Vitrine des Ardennes’ in Charleville-Mézières. Daar worden wij natuurlijk altijd vrolijk van!

Avonturenpark in de Franse Ardennen

Ziplinen in een avonturenpark

De naam ‘Ardennen’ is afgeleid uit de Keltische taal waar ‘Ar duen’ zoveel betekent als ‘breed bos’. De bossen van de Ardennen staan garant voor een flinke dosis avontuur voor gezinnen. Klimmen langs boomtoppen in de vele klimbossen kennen we uit de Belgische Ardennen. Het kan ook in de Franse Ardennen bij bijvoorbeeld Terre d’Aventures in Vieilles-Forges. Durfals zoeven aan een kabel tussen de bomen en over de Maas bij de attractie Fantasticable van avonturenpark TerrAltitude. Erg leuk voor kinderen die van een beetje avontuur houden! En voor een onvergetelijke overnachting logeer je bijvoorbeeld in de boomhutten van Chêne Perché in Signy-L’Abbaye.

Natuur in de Franse Ardennen

Ontspannen varen of outdoor activiteiten

De Franse Ardennen zijn ook een fijne bestemming voor gezinnen die van varen en water houden dankzij de meren en de rivieren de Semoy en de Maas die door dit gebied stromen. Er zijn volop mogelijkheden om een plezierjacht of elektrische boot te huren. Ben je op zoek naar wat meer pit in jouw vakantie met je gezin? Ga dan de strijd met het water aan in een kajak. In Vieilles-Forges of Bairon bijvoorbeeld, waar er een mix van watersporten en outdooractiviteiten voor alle leeftijden worden aangeboden. Mooie zwemlocaties zijn onder andere de meren van Douzy, Les Mazures, Warenne en La Samaritaine.

Road trip in iconische 2CV

Road trip in iconische 2CV

In de Nederlandse volksmond ‘Lelijk Eendje’, maar in het Franse land heet het nog gewoon de Citroën 2CV (“DeuxChevaux”). Rijden in deze klassieker is een avontuur op zich en kan bij Rétroscapade dat toertochten door de Thiérache regio, de plateau van Rocroi en de valleien van de Maas en de Semoy aanbiedt. Boek een Eend voor een middag, weekend of week en trek door het Ardenner landschap met RETROscapade.

Fort Sedan Middeleeuws festival

Kastelen, forten en evenementen

De evenementenkalender van de Franse Ardennen is in 2016 weer goed gevuld. Denk bijvoorbeeld aan de avontuurlijke legenden en sagen die tijdens het festival ‘L’oreé des légendes’ en het jaarlijkse middeleeuws festival terug naar Fort Sedan – de grootste burcht van Europa – waar ridders en jonkvrouwen weer tot leven komen.

Verder moet je op vrijdag- of zaterdagavond van 16 juli-13 augustus naar het kasteel La Cassine in Vendresse. In een overweldigende openluchtvoorstelling worden de avonturen van Remi naar het boek ‘Alleen op de wereld’ van de Franse schrijver Hector Malot gespeeld. Een licht- en geluidshow met honderden acteurs op het terrein van kasteel La Cassine in Vendresse.

Ook leuk om te lezen:

Uitjes in de Elzas met kinderen

De Elzas

Kastelen, leuke dorpjes en natuur in  Noord-Oost Frankrijk

Vakantie in Isère met kinderen

Isère

Eem mooie bestemming in de winter én in de zomer

D-Day landing beaches in Normandië met kinderen
Normandië

Havenstadjes, strand en zoveel te doen voor gezinnen

arrow_drop_up arrow_drop_down