Gezinsvakantie in Ardennen Frankrijk
Grand Est (Noord-Frankrijk)
Mireille Steegmans
Grand Est (Noord-Frankrijk)
11/25/2021
4 min

Franse Ardennen met kinderen, vlakbij huis en toch zo anders

11/25/2021
4 min

De Franse Ardennen zijn met kinderen een hele mooie bestemming. Als je tenminste houdt van van fietsen in de natuur en varen over meren en rivieren. Rotsen beklimmen, een rivier afvaren met de kayak of kano, ezel rijden door het bos, vliegen boven de natuur met een zipline of parapente, springen van boom naar boom, afkoelen in het meer, relaxen op het zand. De Franse Ardennen zijn een speeltuin in de natuur! Ik geef je een aantal hele goede redenen om er naartoe te gaan met je gezin. In de zomerperiode zijn er bovendien ook nog veel leuke evenementen waarvan er een aantal zeker voor gezinnen aan te raden zijn.

Waarom de Franse Ardennen?

Op slechts 4 uur rijden vanaf Amsterdam stap je vanuit de auto midden in het groene heuvelachtige hart van de Franse Ardennen. Ooit was dit gebied ‘off the beaten track’ maar tegenwoordig is het bereikbaarder dan ooit, hetgeen de Franse Ardennen tot een geschikte bestemming voor een “dichtbij-vakantie” maakt. Treedt er in de voetsporen van ridders tijdens het jaarlijkse middeleeuwse festival bij het Fort van Sedan, ga in een kajak de strijd aan met het water van de Maas, toer rond in een iconische Citroën 2CV en proef een van de vele lokaal gebrouwen bieren tijdens het Arden bierfeest. De streek grossiert in variatie en avontuur en dankzij haar dichtbeboste heuvels kun je een verblijf hier met recht een dichtbij-vakantie in een andere wereld noemen.

Fietsparadijs voor gezinnen

De regio is een fietsbestemming bij uitstek waar talloze routes en duizenden kilometers aan fietspaden doorheen lopen. Het nieuwste fietspad in de regio is het Trans-Ardennes fietspad dat tot een van de mooiste van Frankrijk gerekend wordt. Het 121 kilometer lange pad start in Givet tot en met Remilly-Aillicourt. De route is ook geschikt voor wandelaars, skaters of ruiters


Lokale producten, lekker eten en drinken

Voor gezinnen die wel te porren zijn voor lekker eten en drinken is er de ‘Cercle des restaurateurs Ardennais’. Een culinaire samenwerking van dertien restaurants tussen Rethel naar La Pointe die alleen maar met kwaliteitsproducten werken. Dit zijn bijvoorbeeld typische streekproducten zoals bieren, worsten en fruitsappen en die kunnen geproefd en gekocht worden bij de boetiek ‘Vitrine des Ardennes’ in Charleville-Mézières. Daar worden wij natuurlijk altijd vrolijk van!

Klimparken in de Franse Ardennen

Drie klimparken in de hoogten van het bos, plezier bij je kinderen gegarandeerd als ze van avontuur houden! Het park TerrAltitude in Fumay biedt 108 acrobatische spellen, verdeeld over 5 hectare, catapult- en bungeejumps en de indrukwekkende Fantasticable® zipline. Het park Ardennes Terre d’aventures bij het meer van Vieilles-Forges in het dorp Mazures heeft 5 verschillende routes (ontdekking, gezin, avontuur, sportief en hoogtevrees), 70 hindernissen, ziplines, een klimmuur, een elasto-trampoline en een levensgroot galjoen 'Le corsaire volant' om van mast naar mast te klimmen tot wel 10 m hoogte. En in het hart van het bos Natura 2000 van Signy-l’Abbaye ligt tenslotte het klimpark Le Chêne perché, met meer dan 80 spellen, 5 niveaus voor volwassenen en 3 niveaus voor kinderen, 14 ziplines, een reuzeschommel en tarzan sprong. Kiezen wordt dus nog lastig!

Het meer van Vieilles-Forges (LesMazures)

Het meer Vieilles-Forges, bestaande uit een bebost natuurreservaat van 1000 hectare en een meer van 150 hectare, biedt mogelijkheden veel mogelijkheden voor watersporten en activiteiten op het land. Denk aan zeilen, roeien, kanoen, kayakken, zeilen of suppen en aan mountainbiken, paardrijden en wandelen. Je loopt rond het meer met een wandelroute van ongeveer 2,5 kilometer, onderweg picknicken is een aanrader dus neem je mand maar mee. Verder is er op het meer zelf het toffe Aqua park Wi Splash, fantastisch leuk en volop avontuur op een oppervlakte van 1.500  m².

Elfy park

In het bos bij het meer van Vieilles-Forges ligt recreatiepark Elfy Park. Hier komen de legendes van de Ardennen tot leven inclusief 5 hectare vol spelplezier voor kinderen vanaf 2 jaar Boomhutten, een zee van klimnetten, ziplines, een reuzeschommel, glijbanen, zomerrodelbaan, klimmen, springen, vliegen, glijden, stuiteren en leren. Fantastisch voor kinderen!

Road trip in iconische 2CV

In de Nederlandse volksmond ‘Lelijk Eendje’, maar in het Franse land heet het nog gewoon de Citroën 2CV (“DeuxChevaux”). Rijden in deze klassieker is een avontuur op zich en kan bij Rétroscapade dat toertochten door de Thiérache regio, de plateau van Rocroi en de valleien van de Maas en de Semoy aanbiedt. Boek een Eend voor een middag, weekend of week en trek door het Ardenner landschap met RETROscapade.

Touren in een eendje in Frankrijk

Ontspannen varen of outdoor activiteiten

De Franse Ardennen zijn ook een fijne bestemming voor gezinnen die van varen en water houden dankzij de meren en de rivieren de Semoy en de Maas die door dit gebied stromen. Er zijn volop mogelijkheden om een plezierjacht of elektrische boot te huren. Ben je op zoek naar wat meer pit in jouw vakantie met je gezin? Ga dan de strijd met het water aan in een kajak. In Vieilles-Forges of Bairon bijvoorbeeld, waar er een mix van watersporten en outdooractiviteiten voor alle leeftijden worden aangeboden. Mooie zwemlocaties zijn onder andere de meren van Douzy, Les Mazures, Warenne en La Samaritaine.

Kastelen, forten en evenementen

De evenementenkalender van de Franse Ardennen is altijd goed gevuld. Denk bijvoorbeeld aan de avontuurlijke legenden en sagen die tijdens het festival ‘L’oreé des légendes’ en het jaarlijkse middeleeuws festival terug naar Fort Sedan – de grootste burcht van Europa – waar ridders en jonkvrouwen weer tot leven komen. Verder moet je op vrijdag- of zaterdagavond in de zomerperiode naar het kasteel La Cassine in Vendresse. In een overweldigende openluchtvoorstelling worden de avonturen van Remi naar het boek ‘Alleen op de wereld’ van de Franse schrijver Hector Malot gespeeld. Een licht- en geluidshow met honderden acteurs op het terrein van kasteel La Cassine in Vendresse.