Franse Ardennen, avontuur voor gezinnen op alle vlakken
arrow_drop_up arrow_drop_down
1 maart 2016 

Franse Ardennen, avontuur voor gezinnen op alle vlakken

De Franse Ardennen met kinderen, een hele mooie bestemming voor gezinnen die houden van fietsen in de natuur en varen over meren en rivieren. In de zomerperiode zijn er bovendien ook nog veel leuke evenementen waarvan er een aantal voor gezinnen zeker leuk zijn.

Franse Ardennen met kinderen, vlakbij huis en toch zo anders

Op slechts 4 uur rijden vanaf Amsterdam stap je vanuit de auto middenin het groene heuvelachtige hart van de Franse Ardennen. Ooit was dit gebied ‘off the beaten track’ maar anno 2016 is het bereikbaarder dan ooit, hetgeen de Franse Ardennen tot een geschikte bestemming voor een “dichtbij-vakantie” maakt. Treedt er in de voetsporen van ridders tijdens het jaarlijkse middeleeuwse festival bij het Fort van Sedan, ga in een kajak de strijd aan met het water van de Maas, toer rond in een iconische Citroën 2CV en proef een van de vele lokaal gebrouwen bieren tijdens het Arden bierfeest. De streek grossiert in variatie en avontuur en dankzij haar dichtbeboste heuvels kun je een verblijf hier met recht een dichtbij-vakantie in een andere wereld noemen.

Zoeven aan een kabel in een avonturenpark

De naam ‘Ardennen’ is afgeleid uit de Keltische taal waar ‘Ar duen’ zoveel betekent als ‘breed bos’. De bossen van de Ardennen staan garant voor een flinke dosis avontuur voor gezinnen. Klimmen langs boomtoppen in de vele klimbossen kennen we uit de Belgische Ardennen. Het kan ook in de Franse Ardennen bij bijvoorbeeld Terre d’Aventures in Vieilles-Forges. Durfals zoeven aan een kabel tussen de bomen en over de Maas bij de attractie Fantasticable van avonturenpark TerrAltitude. Erg leuk voor kinderen die van een beetje avontuur houden! En voor een onvergetelijke overnachting logeer je bijvoorbeeld in de boomhutten van Chêne Perché in Signy-L’Abbaye.

Franse Ardennen met kinderen

Fun in een avonturenpark mag niet ontbreken als je de Franse Ardennen bezoekt

Ontspannen varen of outdoor activiteiten

De Franse Ardennen zijn ook een fijne bestemming voor gezinnen die van varen en water houden dankzij de meren en de rivieren de Semoy en de Maas die door dit gebied stromen. Er zijn volop mogelijkheden om een plezierjacht of elektrische boot te huren. Ben je op zoek naar wat meer pit in jouw vakantie met je gezin? Ga dan de strijd met het water aan in een kajak. In Vieilles-Forges of Bairon bijvoorbeeld, waar er een mix van watersporten en outdooractiviteiten voor alle leeftijden worden aangeboden. Mooie zwemlocaties zijn onder andere de meren van Douzy, Les Mazures, Warenne en La Samaritaine.

Ardennen met kinderen

Wauw, wat een uitzicht! Dit kun je dus verwachten in de Franse Ardennen met je gezin

Fietsparadijs voor gezinnen

De regio is een fietsbestemming bij uitstek waar talloze routes en duizenden kilometers aan fietspaden doorheen lopen. Het nieuwste fietspad in de regio is het Trans-Ardennes fietspad, dat tot een van de mooiste van Frankrijk gerekend wordt. Het 121 kilometer lange pad start in Givet tot en met Remilly-Aillicourt. De route is ook geschikt voor wandelaars, skaters of ruiters.

Road trip in iconische 2CV

In de Nederlandse volksmond ‘Lelijk Eendje’, maar in het Franse land heet het nog gewoon de Citroën 2CV (“DeuxChevaux”). Rijden in deze klassieker is een avontuur op zich en kan bij Rétroscapade dat toertochten door de Thiérache regio, de plateau van Rocroi en de valleien van de Maas en de Semoy aanbiedt. Boek een Eend voor een middag, weekend of week en trek door het Ardenner landschap met RETROscapade.

Retroscapade Franse Ardennen

Rijden in een ‘lelijk eendje’ samen met je kinderen? Het kan in de Franse Ardennen.

Lokale producten, lekker eten en drinken

Voor gezinnen die wel te porren zijn voor lekker eten en drinken is er de ‘Cercle des restaurateurs Ardennais’. Een culinaire samenwerking van dertien restaurants tussen Rethel naar La Pointe die alleen maar met kwaliteitsproducten werken. Dit zijn bijvoorbeeld typische streekproducten zoals bieren, worsten en fruitsappen en die kunnen geproefd en gekocht worden bij de boetiek ‘Vitrine des Ardennes’ in Charleville-Mézières. Daar worden wij natuurlijk altijd vrolijk van!

Evenementen in kastelen en forten

De evenementenkalender van de Franse Ardennen is in 2016 weer goed gevuld. Denk bijvoorbeeld aan de avontuurlijke legenden en sagen die tijdens het festival ‘L’oreé des légendes’ en het jaarlijkse Middeleeuws festival terug naar Fort Sedan – de grootste burcht van Europa – waar ridders en jonkvrouwen weer tot leven komen.

Verder moet je op vrijdag- of zaterdagavond van 16 juli-13 augustus naar het kasteel La Cassine in Vendresse. In een overweldigende openluchtvoorstelling worden de avonturen van Remi naar het boek ‘Alleen op de wereld’ van de Franse schrijver Hector Malot gespeeld. Een licht- en geluidshow met honderden acteurs op het terrein van kasteel La Cassine in Vendresse.

Tradities in de Franse Ardenen

In de Franse Ardennen kunnen kinderen écht kennismaken met ridders

Kijk voor meer informatie op nl.ardennes.com

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijke om met de kinderen op reis te gaan in Nederland, Europa en ook daarbuiten. We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Toen ik startte was er nog heel weinig informatie te vinden over reizen met kinderen. Dat is nu wel anders! Ik wil met mijn team aan ouders laten zien hoe leuk het is om de wereld te ontdekken met kinderen. Comfortabel reizen en een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn daarbij belangrijk vinden wij. Fijne accommodaties, bijzondere overnachtingen en vakantiewoningen waar juist niet de grote massa naartoe gaat. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer. Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.