De leukste activiteiten voor avonturiers in Kirgizië
Ontmoet Susanne en Gjalt, een avontuurlijk gezin met twee jonge jongens van 3 en ruim 4 jaar oud. Hun passie voor reizen heeft hen geïnspireerd om samen met de kinderen een bijzondere reis te maken naar Kirgizië, een land met een rijke geschiedenis van meer dan 2000 jaar, gelegen in het hart van Centraal-Azië. Kirgizië, met haar hoge en in sommige seizoenen moeilijk toegankelijke bergen, heeft het hart van dit gezin veroverd. De ruige, authentieke omgeving en de nomadische levenswijze van de lokale bevolking spraken hen aan in combinatie met een aantal andere landen in de regio waaronder Oezbekistan, Kazachstan, Maleisië en Thailand. De reis is zeker geen kwestie van haastige bezoeken aan toeristische highlights, maar een rustige en aan de kinderen aangepaste ontdekkingstocht. Langzaam reizen, langer op één plek blijven en minder extreme wandelingen maken zorgen ervoor dat je prima kunt reizen in Kirgizië met kinderen. Het gezin deelt graag hun ervaringen met het land en de highlights van hun rondreis met een Bukhanka busje dat is omgebouwd tot camper. Lees verder over de leukste activiteiten met kinderen in Kirgizië die dit avontuurlijke gezin heeft ondernomen.
Genietmomenten in de natuur en contact met locals
Neem in ieder geval een bal mee op rondreis en wat speelgoed waar je kinderen graag mee spelen, het liefst wat compact. En natuurlijk is het slim om een spelletje mee te nemen dat het hele gezin leuk vindt. Susanne: "Wij hebben de eigen auto’s van de jongens meegenomen plus een speelkleed. Ze vonden het eigenlijk het leukste om daarmee aan de slag te gaan als we weer op een nieuwe plek waren gearriveerd. Lekker in de buitenlucht zijn, spelen en samen hout verzamelen om een kampvuur te maken natuurlijk."
Het zijn zoveel kleine dingen waarvan je kunt genieten in Kirgizië en dat geldt ook voor de ontmoetingen die het gezin heeft met de locals. Susanne: "Onze eerste ontmoeting was met de verhuurder van ons Bukhanka-busje. Hij sprak vloeiend Engels, was ongelooflijk behulpzaam en bleef tijdens onze hele reis bereikbaar voor vragen. Een fijne eerste kennismaking met het land"
De Kirgiezen zijn erg toegankelijk en zeker als je reist met kinderen dan heb je snel aanspraak. Je kinderen zullen regelmatig een aai over hun bol krijgen of iets aangeboden krijgen om te eten. Op deze manier is contact snel gemaakt. Ook in de yurtkampen en bij mensen thuis zul je een enorme gastvrijheid ervaren, ondanks de taalbarrière. Installeer het taalpakket van Google Translate maar alvast op je telefoon om met de locals te communiceren! De Kirgiezen zijn behulpzaam en open, ze helpen waar mogelijk en door dit soort kleine en vriendelijke contacten is een reis door een land heel anders dan wanneer de bevolking minder openstaat voor toeristen.
Nog zo'n leuke activiteit met kinderen in Kirgizië: vissen! Wij hebben zelf een hengel gekocht en deze regelmatig uitgeworpen bij een riviertje of bij de meren. Zonder vangst, maar met veel lol!
Wandelen in de bergen van Kirgizië met kinderen
Voor doorgewinterde wandelaars zijn er volop wandelreizen naar Kirgizië te vinden, maar voor de meeste gezinnen is dat natuurlijk niet iets wat bovenaan de wensenlijst staat. Het wandelen door de bergen is wel absoluut een aanrader om op je to-do lijstje te zetten als je op vakantie gaat naar Kirgizië met je kinderen. Het beste wandelseizoen is van juni tot september en als je de locals vraagt naar mooie plekken om te wandelen dan zullen zij je absoluut verder kunnen helpen. Boek je een gezinsreis naar Kirgizië bij ons en wil je wandelen met je gezin? Dan nemen we dat natuurlijk op in het reisprogramma op de mooiste- en meest geschikte wandelplekken met kinderen. Afgestemd op jullie wensen!
Een paar handige tips als je aan het eind van de middag vanuit je joert bijvoorbeeld nog even een korte wandeling wilt maken in de bergen:
- Zorg voor goede bescherming tegen de zon tijdens het wandelen in Kirgizië. Gebruik zonnebrandcrème en draag een pet of hoed.
- Neem altijd genoeg water mee, en wat kleine snacks zijn met kinderen ook zeker slim.
- Om de hitte te vermijden, is het aan te raden om in de zomer vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan wandelen.
- Draag stevige wandelschoenen met voldoende grip en comfort voor de veiligheid; dat geldt eigenlijk voor jullie complete rondreis door Kirgizië, wat ons betreft.
- Wandelstokken zijn een verademing! Wij ontdekten ze pas echt goed in de bergen van Oostenrijk en vonden het fantastisch bij uitdagende afdalingen tijdens onze wandelingen. Zonder lukt het ook, maar zelf en ook je kinderen laten wandelen met wandelstokken is veiliger en een stuk gemakkelijker weten wij uit eigen ervaring!
Op eigen gelegenheid rondreizen in Kirgizië is niet voor iedereen weggelegd. Je zit vaak ver van medische zorg, mensen spreken nauwelijks Engels en als er nood is dan heb je geen organisatie om op terug te vallen. Je moet dit zien zitten.
Overnachten in een yurt of joert
Slapen in een yurt met kinderen is natuurlijk een must-do in Kirgizië. Yurts zijn traditionele, ronde tenten die door nomaden worden gebruikt vanwege hun duurzaamheid en mobiele karakter. Overnachten in een yurt in Kirgizië is een unieke en onvergetelijke ervaring die je dichter bij de traditionele nomadische levenswijze brengt. Een yurt is een knusse en authentieke overnachtingsplek in de prachtige natuur van Kirgizië en als je via Kleine Wereldreiziger een rondreis boekt dan kom je gegarandeerd op de meest bijzondere en kleinschalige plekken met de meest hartelijke Kirgiezen. In zo'n yurt kun je een eenvoudige, maar comfortabele inrichting verwachten, vaak met kleurrijke tapijten en handgemaakte meubels. Veel yurtkampen bieden basisvoorzieningen, zoals gemeenschappelijke maaltijden en soms zelfs moderne gemakken zoals stromend (warm) water. Een verblijf in een yurt is een kans om de sterrenhemel te bewonderen, de lokale cultuur te ervaren en deel te nemen aan traditionele activiteiten zoals paardrijden en het proeven van lokale gerechten. Een yurt is vaak voor 4 of 5 personen geschikt, dus ideaal om als gezin één yurt te huren.
Susanne: "Onze yurt werd met een kacheltje ’s nachts verwarmd, de zoon kwam dan gedroogde koeienpoep op het vuur gooien en dan werd het binnen heerlijk warm, zo knus en gezellig. Het busje waar wij in rond hebben gereisd is natuurlijk een aanrader als je er van houdt en het avontuur ziet zitten. Dat is denk ik niet voor iedereen weggelegd. Je moet goed beseffen dat het een groot land is, enorm uitgestrekt, heel ruig en dat de wegen niet goed zijn. Hoe verder je van de “hoofdweg” af gaat, hoe uitdagender het wordt. Qua omgeving is het er veilig dus dat is een fijn gevoel als je met kinderen reist".
> Klik hier voor een reisvoorstel op maat
Wandelen bij Canyon Skazka Zka
Wil je een unieke wandeling maken? Dan is de Canyon Skazka Zka een goede tip, letterlijk vertaald de "Sprookjescanyon Ska zka" die bij Issyk Kul ligt. Het is een ideale bestemming voor gezinnen die avontuur zoeken in Kirgizië. Met haar unieke rotsformaties zoals "Het Kasteel" en "De Chinese Muur", biedt de canyon een magische ervaring voor kinderen en er valt genoeg te ontdekken. Deze miljoenen jaren oude formaties zijn rijk aan lokale legendes, waaronder het verhaal van een draak die het landschap vormde. De canyon is gemakkelijk bereikbaar en de wandelroute is een avontuur op zich, met klim- en klauterwerk langs rotsen en een slingerend pad terug naar de parkeerplaats.
Paardrijden is echt een must do met kinderen
Paardrijden in Kirgizië is heel tof en zeker een aanrader om te doen. Voor Susanne en haar gezin was het dé highlight van hun rondreis. Susanne: "Wat een onvergetelijke ervaring bij Son Kul, een adembenemend meer in de bergen op 3000 meter hoogte! We sliepen in een yurt in een klein, gezellig kamp, gerund door een superlieve vrouw en haar zoon. En stel je voor, overal om ons heen vrij rondlopende paardenkuddes in deze prachtige setting - gewoonweg fantastisch! Toen de eigenaresse ons vroeg of we wilden paardrijden, twijfelden we eerst vanwege de kinderen. Maar wat bleek? Het kon gewoon! De kinderen zaten veilig voorop het zadel, terwijl wij hen stevig vasthielden. We reden over de uitgestrekte vlaktes, omringd door majestueuze besneeuwde bergtoppen, met de wind in onze haren. De kinderen waren door het dolle heen, vooral tijdens het galopperen – hun gelach was aanstekelijk! En na onze rit was het tijd om de paarden te aaien. Deze ervaring was absoluut onvergetelijk, een waar avontuur voor ons allemaal!"
Installeer het taalpakket van Google Translate maar alvast op je telefoon om met de locals te communiceren!
Wildkamperen in Kirgizië met het gezin
Het gezin reist rond met een busje dus dat betekent dat ze vooral kamperen, in Kirgizië is dat in praktijk meestal wildkamperen en dus geen camping. Kamperen in Kirgizië is heel erg basic, net als het busje, en dit is zeker niet voor ieder gezin weggelegd. Handig om je dat vooraf te realiseren en het niet te romantiseren. In het busje zit een kookpitje, maar bijvoorbeeld geen koelbox. Je hebt geen stromend water en zoekt naar een riviertje in de buurt om je grote jerrycans met water te vullen. Wat planning en vooruitdenken is dus wel nodig op het gebied van eten en drinken. Dit is allemaal erg avontuurlijk en moet natuurlijk bij je gezin passen. Susanne: "Of het kindvriendelijk is? Tsja, het heeft niet de gemakken van thuis en je moet vooraf aan een hoop dingen denken en zelf alles regelen om het net comfortabeler te maken. Maar de reis zelf en de vrijheid in de natuur zijn zo fantastisch dat het voor ons al deze moeite waard was!"
De yurtcamps zijn een fijne afwisseling onderweg en in één kamp heeft het gezin zelfs een warme douche! Dan heb je even wat meer ruimte en een bed dat is opgemaakt, dat is een prettige afwisseling. In Karakol (Kirgizisch: Каракол) overnacht het gezin zelfs een nacht in een hotel, dan is het echt heel fijn om warm te douchen en wat kleding uit te spoelen. Dit was een heel basic hotel met weinig poespas, maar het gezin vindt dit meer dan voldoende. Wat heb je nou echt nodig? Susanne: "We douchen daar, de kinderen spelen even met hun speelgoed op de grond, we gaan ergens wat eten en dan slapen we daar en zijn we weer op pad en buiten in de natuur van Kirgizië. Avontuurlijke gezinnen zou ik zeker aanraden om met een Bukhanka of ander busje zelf rond te rijden in Kirigizië. Je bent flexibel, je kunt die dag lang of kort rijden of je kunt ergens blijven als het leuk of mooi is. Je hebt alles bij de hand als je met een rijdend huis op pad gaat, je kunt picknicken en bent zo vrij als een vogel.
Traditionele gerechten in Kirgizië
De traditionele keuken van Kirgizië is een samensmelting van recepten van nomadische voorouders en invloeden van buurlanden. De gerechten bestaan voornamelijk uit vlees en zuivelproducten, maar onder invloed van regionale culturen is het aanbod diverser geworden. Elke regio in Kirgizië biedt speciale gerechten, zoals de beroemde ashlyam-fu noedels in Karakol. In Kirgizië is lamsvlees, paardenvlees en rundvlees heel erg populair. Typische gerechten zijn onder andere kuurdak, bestaande uit vlees en uien en hot-top, deegklonten met vlees of lever en groenten. Andere traditionele gerechten zijn chuchuk (paardenworst), byzhy (gevulde lamdarm) en kerchoo (lamsborst op houtskool bereid).
Vlees- en deeggerechten zoals beshbarmak, oromo en manty zijn ook kenmerkend voor de Kirgizische keuken. Samsas, ronde vleespasteitjes, zijn vooral heerlijk in Osh. Naryn, een gerecht met dunne noedels en fijngesneden vlees, is een must-try in de stad Naryn. De Kirgizische keuken kent ook verschillende soepen, waaronder de koude ashlyam-fu soep en warme noedelsoepen zoals gulchetai en kesme. Zuivelproducten spelen dus een belangrijke rol in het Kirgizische dieet, met producten als zhuurat (yoghurt), ezhigey (kwark), en kurut (gedroogde zure melkballetjes).
Elke maaltijd wordt vergezeld door verschillende soorten brood, met verschillende soorten zoals naan, boorsok en tokoch. Traditionele Kirgizische zoetigheden bevatten noten, fruit en honing, zoals zhansak en balmaniz. Kinderen zullen hier waarschijnlijk het meest blij van worden. Feit is in ieder geval dat de Kirgizische keuken een breed scala aan smaken biedt, van zout tot zoet en van alledaags tot ongewoon.
Kennismaken met het eten in Kirgizië
Is eten een grote uitdaging in Kirgizië met kinderen? Suzanne: "We hebben veel zelf gekookt omdat we dus vooral kampeerden. Het typische lokale eten vonden we niet zo heel bijzonder, maar iets van aardappelen of brood viel altijd wel in de smaak en er is altijd wel iets te krijgen voor de kinderen. Afhankelijk van wat voor soort vleesgerecht we bestellen kiezen de kinderen of ze er ook nog iets van willen eten, maar die van ons zijn daar vaak geen fan van."
Uitdagend dus met kleine kinderen in jullie geval? Susanne: "Brood deed het altijd goed. Het eten is inderdaad wel een uitdaging met kinderen in Kirgizië, maar tegelijkertijd heb je in elk restaurantje wel iets wat ze lusten en denken de Kirgiezen ook zeker mee. Komkommer of tomaat of toch patatjes, vaak is dit gewoon een optie. Wij vonden zelf de lokale versie van laghman heel erg lekker: lokale noodles die soms in een soep zitten, soms stir fried maar in allerlei variaties!"
We kopen onderweg een grote pot honing bij de imker en dat werd de nieuwe favoriet voor de boys: een broodje honing! Er is dus niemand is van de honger omgekomen.
In Bishkek en Karakol kun je ook Westers eten bestellen zoals pizza, een hamburger en verschillende soorten pasta. Wat met kinderen fijn is, is dat er her en der wat supermarkten zitten in Kirgizië. Je moet wel even goed uitzoeken waar je op de route een supermarkt tegenkomt en het is dan slim om in te slaan zodat je voldoende dingen hebt die de kinderen lusten. Groenten en fruit zijn goed verkrijgbaar en allerlei koekjes of andere lekkernijen kun je gewoon kopen in de supermarkt. Koop beter iets te veel dan net te weinig! Brood verkopen ze in Kirgizië zelfs in de kleinste dorpjes en je komt meer lokale producten tegen onderweg, zoals een pot honing bij de imker.
Ontdek Kirgizië met de zekerheid van een reisorganisatie
Wanneer je kiest voor een individuele rondreis in Kirgizië met Kleine Wereldreiziger dan geniet je niet van de vrijheid van een persoonlijke ontdekkingsreis en ondertussen kun je ook terugvallen op de ondersteuning en kennis van een lokale organisatie. Door via ons te boeken, draag je automatisch bij aan belangrijke lokale initiatieven die wij met hen hebben opgezet. Onze samenwerking met een betrouwbare organisatie in Kirgizië zorgt ervoor dat je reis een positieve en duurzame afdruk achterlaat. Een deel van de opbrengst van jouw reis gaat naar ons noodfonds, dat ondersteuning biedt aan diverse lokale projecten. Denk aan het verschaffen van voedselpakketten, het bieden van hulp aan ouderen zonder familie, slachtoffers van huiselijk geweld, en meer. Ze zijn ook actief betrokken bij het programma dat zich inzet om degenen die het hardst hulp nodig hebben te voorzien van voedsel.
Kies je voor een rondreis met Kleine Wereldreiziger dan ervaar je met je gezin de unieke schoonheid van Kirgizië en draag je tegelijkertijd bij aan een betere wereld. Met ons reis je met de vrijheid van een individuele reis, maar mét de geruststellende backup en betrokkenheid die het verschil maakt.